Jak urządzić kuchnię?
Otrzymaj oferty od specjalistów jak Planowanieonline.eu Tomasz Perkowski nawet w kilka minut
Chcę otrzymać ofertę

Planowanieonline.eu Tomasz Perkowski

Jak urządzić kuchnię?

2012-12-10

Urządzając kuchnię, najwięcej uwagi poświęcamy jej estetyce: kształtowi frontów, kolorom blatów i dodatków itd. Elementy wyżej wymienione stosunkowo łatwo jest przemalować lub wymienić, natomiast jeżeli źle zaplanujemy rozmieszczenie poszczególnych sprzętów, czeka nas albo generalny, drogi remont, albo męczarnia niefunkcjonalnej kuchni.

Strefy w kuchni

Jeśli planujemy aranżację kuchni, należy zastanowić się, w której jej części będziemy przygotowywać posiłki, gdzie będziemy gotować, zmywać, przechowywać zapasy żywności i czy będzie ich dużo.

Jednak w każdej kuchni powinniśmy wydzielić 4 podstawowe strefy:

  1. Przechowywanie - czyli miejsce na żywność. W tej strefie oprócz szafek na zapasy powinna znaleźć się lodówka. Warto także wydzielić 40-60 cm blatu na odkładanie produktów wyjętych z lodówki.
  2. Mycie i sprzątanie - strefa związana z wodą. To tutaj powinny znaleźć się zlew i zmywarka. Pod zlewozmywakiem powinien znajdować się kosz na śmieci, a niedaleko – szafka na detergenty.
  3. Przygotowywanie - miejsce obróbki żywności. Trzeba tu zaplanować spory blat do przygotowywania jedzenia, szafki do przechowywania noży, tarek, miksera, blendera, sitek itd. Ta strefa powinna znajdować się między zlewem a kuchenką.
  4. Gotowanie i pieczenie - tu powinno się zaplanować kuchenkę mikrofalową, płytę grzewczą, okap i piekarnik, szafkę z garnkami, chochlami i przyprawami.

Strefy te powinny być rozmieszczone dla osób praworęcznych zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a dla osób leworęcznych w kierunku przeciwnym. Kolejność urządzeń AGD będzie więc następująca: lodówka, zlewozmywak i zmywarka, płyta grzewcza z okapem, piekarnik i kuchenka mikrofalowa.

Droga, którą musimy każdorazowo pokonać między strefami, powinna być jak najkrótsza.

Odległość między sprzętami

Idealne odległości pomiędzy najważniejszymi urządzeniami AGD powinny wynosić:

  • oddalenie lodówki od zlewozmywaka: 120-210 cm,
  • oddalenie zlewozmywaka od płyty grzejnej: 120-210 cm,
  • oddalenie lodówki od płyty grzejnej: 120-270 cm,
  • wysokość okapu nad płytą grzejną: 65-70 cm,
  • wysokość okapu nad kuchenką gazową: 70-75 cm.

W praktyce w kuchniach o niewielkim metrażu oraz aneksach kuchennych bardzo trudno trzymać się tych wytycznych. Jeśli nie możemy sobie pozwolić na idealne rozmieszczenie urządzeń, to lepiej już, aby zlewozmywak stał przy lodówce niż przy płycie grzejnej. Minimalna odległość od kuchenki to 80 cm

Na co zwrócić szczególną uwagę

Najczęściej popełniane błędy:

  • Zlewozmywaka nie wolno umieszczać bezpośrednio przy płycie grzejnej (a już na pewno nie powinien on przylegać do kuchenki gazowej!). Z każdej strony płyty grzejnej powinien znajdować się kawałek blatu. Jest to nie tylko wygodne, ale przede wszystkim bezpieczne.
  • Lodówki nie należy ustawiać obok urządzeń nagrzewających się, czyli kuchenki i piekarnika. Chłodziarka będzie musiała zużyć więcej energii, by zachować niską temperaturę, a w konsekwencji rachunki za prąd będą wysokie.
  • Kuchenki nie należy ustawiać na końcu blatu roboczego, a już na pewno nie przy przejściu - istnieje wtedy duże ryzyko, że przypadkiem strącimy garnek z gotującą się potrawą.
  • Nie należy przenosić zlewozmywaka dalej niż 5 metrów od pionu wodno-kanalizacyjnego. Przedłużając odpływ, trzeba zachować minimalny 2% spadek, aby ścieki mogły prawidłowo odpływać do kanalizacji.

Są to ogólne zasady, które niemal zawsze się sprawdzają.



Opracowano:
Tomasz Perkowski
Planowanieonline.eu Tomasz Perkowski